Djurkul

Aktivitetskvällar med Djurkul
Tycker du om djur?
Vill du veta mer om hur det går till på en bondgård?
Vill du lära dig nya saker och få nya vänner med samma intresse?

Då är Djurkul något för dig!

Vad?
Deltagarna i Djurkul träffas en gång i veckan och får tillsammans med sina ledare utforska allt som gården har att erbjuda.
Vi kommer framför allt att sköta om och mysa med alla djur och varje gång väljer vi ett särskilt djur att lära oss lite mer om.
Förutom djuren kommer vi även att rida, köra häst och vagn, och leka lekar tillsammans - allt med utgångspunkt i gården och dess djur.
Varje gång finns det möjlighet att känna, fråga, lära och ifrågasätta.

Vi fokuserar på att ha små grupper (upp till 8 barn per grupp) med hög ledartäthet för en lugn, trygg och trevlig upplevelse för både barn och djur.
Alla våra ledare har flerårig erfarenhet från barn- och ungdomsverksamhet med djur på gården.

En Djurkul-kväll kan se ut ungefär på följande vis:
16:30 Samling i sadelkammaren på Rönninge By
Vi varierar kvällarna med olika aktiviteter:

- Lilla ladugården (getter, grisar, kaniner, höns och katter)
- Stora ladugården (Kor, får)
När vi sköter om djuren ger vi dem mat, vatten och ser till att det är rent och fint där de bor. Sedan sätter vi oss och myser med något djur medan vi lär oss lite mer om dem. Vi tar reda på vad de äter, vad djurfamiljen heter, varför vi har dem och mycket mer.

- Ridning
- Häst och vagnkörning
När vi rider eller kör hjälps vi åt att göra iordning våra snälla ponnys innan vi ger oss ut på de fina ridstigar som finns i naturreservatet som omger gården. Vissa gånger hjälps vi även åt att hämta och lämna hästarna i hagen.

17:50 Avslutningsteori i sadelkammaren
18:00 Aktiviteten avslutas och alla barn är redo att hämtas av sina föräldrar!


Var?
Vi möts i sadelkammaren på Rönninge By klockan 16:30 på torsdagseftermiddagar. Sadelkammaren ligger i fägården, nära våra kaninburar. Ring gärna om ni inte hittar!

På Rönninge By finns det över 100 djur av olika sorter. Vi har både kor, får, grisar, hästar, getter, höns, kaniner, katter och en liten gårdshund. Under en termin på Djurkul kommer du få chans att träffa alla dessa djur!
En verklig möjlighet att komma alla djuren nära och lära sig mer om dem.


För vem?
Verksamheten är riktad till barn från 6 år. Det går bra att skicka in en anmälan även för yngre barn, så placeras de i kö tills de är tillräckligt gamla.
Vanligtvis har vi barn i åldrarna 6-12 år varje termin. Vi delar upp barnen i grupper efter ålder och erfarenhet så att de kan fortsätta utvecklas och lära sig i sin takt. Vi ser alltid till att vänner/syskon/kusiner hamnar i samma grupp om de så önskar.
Är man äldre än 13 år finns möjlighet att fortsätta gå på Djurkul som vanligt eller att bli "hjälpis" (mer information om detta lämnas vid förfrågan).


Vad kostar det?
En termin med Djurkul kostar 3750kr och innefattar ca 15 tillfällen.

När?
Vi bedriver verksamhet en kväll i veckan. För närvarande är verksamheten förlagd på torsdagar 16:30-18:00.
Djurkul delar upp aktivitetskvällarna i vår- och hösttermin, där vårterminen pågår från mars - mitten av juni, och höstterminen från mitten av augusti till slutet av november.

Höstterminen 2017
v 33 (17/8) - v 47 (23/11)
inga uppehåll för höstlov eller dylikt

Vårterminen 2018
v 9 (1/3) - v 24 (14/6)
Uppehåll Skärtorsdagen, v 13.
Uppehåll kristihimmelsfärdsdagen, v 19.

Betalningsvillkor
Betalning sker i förskott för en hel termin.
Uppsägning ska ske senast 4 veckor före kommande termin.
Slutar man under en period är avgiften förverkad, inga återbetalningar görs.
Man får inte tillbaka pengar om barnet skulle missa ett tillfälle.


Försäkringsfrågor
Täbyungdomar är normalt sett olycksfallsförsäkrade dygnet runt via en kommunal kollektivfösäkring. Djurkul (Mäler i Täby AB) tar ej ansvar för detta.
Vi rekommenderar att barnen också är försäkrade utöver detta, exempelvis via en hemförsäkring som täcker ridning och andra hästaktiviteter.
Mäler i Täby AB har försäkrat alla Djurkul-deltagare genom en kollektiv olycksfallsförsäkring via IF som gäller under tiden de vistas på gården.

Samarbetspartners
Vi hyr djur och lokaler av Djur och Fritid, som arrenderar Rönninge By av Täby kommun.